Vannak termőföld spekulánsok

A Kisgazda Polgári Egyesület nemrégiben a fenti címmel jelenített meg egy cikket, melyet az alábbiakban itt is olvashatnak.

"Valiczkó Mihály, Győrasszonyfa polgármestere, a Kisgazda Polgári Egyesület Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének az elnöke és a KPE Országos Elnökségének, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlésnek a tagja:

Szomorú tapasztalat az, hogy a termőföld-spekulánsok az új termőföld-forgalmi törvény hatályba lépése után sem nyugszanak. A legújabb, valójában már régen kitalált trükk, hogy amikor az elővásárlásra jogosult vevőt, vagy vevőket ki akarják játszani, az eladó megállapít egy olyan magas eladási árat, amelyet az elővásárlásra jogosult már nem képes kifizetni, ezért lemond a törvényes elővásárlási jogáról. Megtörténik az irreálisan magas áron az adásvétel. Ekkor a vevő előhúz a zsebéből egy olyan magánkölcsön-szerződést, amely azt bizonyítja, hogy az eladó éppen akkora összeggel tartozik vevőnek, mint amennyi a reális és az irreálisan magas vételár közötti különbözet, így az eladó visszaadja a vevőnek azt a pénzt amennyivel többet fizetett a termőföldért, de ekkor már az elővásárlásra jogosultak messze járnak a megvásárolni kívánt földtől.

Felhívja a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Települési Agrárgazdasági Bizottságai nincsenek felkészülve arra, hogy minden, véleményezésre eléjük tett ügy pontos értékbecslését elkészítsék. Amennyiben tévesen véleményeznek, súlyos támadásoknak vannak kitéve, sőt nem egy esetben a bíróságon kell felelniük a hibás döntésekért, mert ha a másodfokú véleményező szerv, a települési önkormányzat sem képes a hibát kiküszöbölni, a vita a bíróságon köt ki.

Tehát Valiczkó Mihály polgári kisgazdatársunk javaslatát, ami egy egységes és szakmailag, továbbá tudományosan is megalapozott objektív értékbecslési rendszer alkalmazását indítványozza legalább a vitás esetekben, mindenképpen megfontolni, támogatni és alkalmazni érdemes."

forrás: kpe.hu